1750'den Fazla "TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ" ile Hizmetinizdeyiz!

Sahip olduğunuz bir arsaya ev mi yapmak istiyorsunuz? O zaman uymanız gereken kanuni hükümler ve yapmanız gereken bazı şeyler var. Nereye başvurmalısınız, nereden, ne için izin almalısınız işte bu soruların hepsinin cevabı bu yazımızda

Arsa Üzerine Ev Yapma Şartları Nelerdir?

Hepimizin hayallerini süsleyen bir ev vardır. Kimimiz pembe panjurlu evler hayal ederiz kimimiz kocaman bahçesi olan gösterişsiz bir ev… Fakat özellikle de arsa sahiplerinin neredeyse hepsinin hayalini süsleyen bir şey vardır ki oda kendi evine kendi istediği gibi inşa edebilmek. Özellikle de corona virüsü salgını sonrasında uzun bir süre diğer insanlardan izole bir şekilde kendimizi evlerimize kapattığımız bu zor zamanlar, insanları müstakil evlere itmeye başladı. Müstakil evlerdeki talep sonrasındaki değer artışı insanları kendi evlerini kendileri inşa etmeye yöneltti.

Sahip olduğunuz bir arsa üzerinde ev inşa etmek istiyorsanız maliyeti karşılayabilecek güce de sahip olmalısınız fakat bu yeterli değil. Sahip olduğunuz arsa üzerinde bir ev yapmak için izlemeniz gereken bazı yasal prosedürler var. O prosedürlere uymadığınız takdirde yaptığınız yapı kaçak niteliğe sahip olacaktır.

Arsa Üzerine Her Ev İnşa Etmek İsteyen Yapabilir Mi?

Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumu konut inşasına izin verir nitelikte olması gerekmektedir. Konut imarlı bir arsa üzerinde herkes ev yapabilir. Bir arsanın sahip olduğu imar durumunu öğrenmek için belediyeye başvurabilirsiniz.

Eğer sahip olduğunuz arsanın imar izni yoksa yani arazi niteliğinde ise yeni ev yapabilirsiniz ama bu sefer fazlasıyla kısıtlayıcı olan bazı şartlarla karşı karşıyasınız demektir. Öncelikle sahip olduğumuz arazinin en az beş dönüm büyüklüğünde olması gerekiyor. Beş dönümden büyük olan arazinin üzerinde inşa edeceğiniz yapı arazinin maksimum yüzde beşini kaplayabilir. Bu ifade size büyük bir arazi üzerinde kocaman bir ev inşa edebileceğiniz fikrini doğurmasın zira araziniz ne kadar büyük olursa olsun maksimum 250 metrekare bir yapı inşa edebilirsiniz. Ayrıca saçak seviyesinin tabii zeminden yüksekliği maksimum 6 buçuk metre olabilir. Son olarak da inşa edeceğiniz yapı yola ve parsel bitimine 5 metreden daha fazla yaklaşmamalı. Bu şartları sağladığınız takdirde imar izni olmayan arazinizin üzerinde de bir ev inşaatı yapabilirsiniz.

Arsa Üzerine Ev İnşa Edebilmek İçin Nereden İzin Alınmalı?

Sahip olduğunuz arsa üzerine ev inşa etmek istiyorsanız ilk olarak mimari projesini hazırlamanız ya da hazırlatmanız gerekmektedir. Daha sonrasında gerekli olan belgeleri edinerek arsanın bulunduğu ilgili belediyeye inşaat izni için müracaat etmelisiniz. İnşaat ruhsatı alırken istenen bir çok belge vardır bunlar:

1- İlk olarak ruhsat için bir başvuru dilekçesi yazmalısınız

2- İnşaat yapmak istediğiniz arsanın tapusu

3- İlgili belediyeden alacağınız arsanın imar durumu

4- Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden alınacak aplikasyon belgesi

5- Oda onaylı mimari proje

6- Mimarlar Odasından alınacak sicil belgesi

7- Oda onaylı betonarme statik proje

8- İnşaat Mühendisi Oda sicil belgesi

9- Oda onaylı elektrik tesisatı projesi

10- Elektrik Mühendisi Oda sicil belgesi

11- Oda onaylı sıhhi tesisat projesi

12- Makine Mühendisi Oda sicil belgesi

13- Zemin etüdü raporu

14- Harita uygulama sorumlusu ve evrakları

15- Yapı Müteahhidi ile ilgili belgeler

16- Yapı denetim sözleşmesi ve yapı denetim şirketinin belgeleri.

17- Yapıya ilişkin bilgi formu.

18- Yapı denetim şirketi ücretinin yüzde 20’lik kısmını yatırdığını gösteren banka dekontu.

19- Şantiye şefi sözleşmesi.

Arsa Üzerine Yapılacak Olan İnşaatın Ne Zamana Tamamlanması Gerekiyor?

Belediyeden almış olduğunuz inşaat ruhsatı sonrasında kanunen en geç iki sene içerisinde inşaata başlamanız gerekiyor. Beş sene içerisinde de inşaatı tamamlamanız gerekmektedir. Eğer inşaata izin aldıktan iki yıl içerisinde inşaata başlamazsanız ya da bu süre zarfında başladığınız halde beş yıl içerisinde inşaatın tamamlayamazsınız ruhsata uygun olarak bitiremediğiniz için ruhsat hükümsüz sayılmaktadır. Bu sebeple bu tarihler arasında tamamlayamadığınız bir inşaat için tekrar ruhsat almanız gerekmektedir.

Ev İnşaatın Tamamladıktan Sonra İzin Almak Gerekiyor Mu?

Arsa üzerindeki yaptığınız inşaatın tamamlanması ile birlikte kat mülkiyeti tapusu almalısınız. Kat mülkiyeti tapusu için de iskan belgesi almanız gerekiyor. Arsanızın bağlı bulunduğu belediyeden iskan belgesini edinebilirsiniz. İskan belgesini alabilmeniz için öncelikle belediye ekipleri tarafından yaptığınız inşaatın ruhsatlı projeye uygun olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer ruhsata uygun bir inşaat yaptıysanız iskan belgesi verilmektedir fakat proje dışında bir durum tespit edilirse iskan izni alamazsınız ve tabuda yalnızca arsa olarak görünmeye devam eder. ayrıca iskan izni alamadığınız yapı için projelere uygun olmayan yerleri düzenlemeniz gerekmektedir aksi takdirde yapınız belediye tarafından yıkılacaktır.

Bir Uzmana Danışmayı Unutmayın

Gayrimenkul sektöründe atacağınız her adımda doğru analizler yaparak doğru adımları atmak sizi kara götürecektir. Fakat unutmamanız gereken önemli noktalardan biri de kanunlara ve mevzuatlara detaylı bir şekilde hakim olmanız gerekiyor. Kanunlar ve mevzuatlar özellikle inşaatları kısıtlayıcı bir role sahiptir. İstediğiniz her yere istediğiniz her özellikte yapı inşa edemezsiniz. İmar durumunun izin verdiği özellikler dışında bir inşa yaptığınızda yapınız kaçak sayılacaktır. Bu sebeple özellikle de bir arsa üzerine ev inşa edecekseniz hem harcadığınız maliyet hem de zamanınızın boşa gitmemesi için gerekli araştırmalarınızı bir uzman eşliğinde yapmayı ihmal etmeyin. Son olarak da üzerinde inşa edilmiş bir yapı olan arsa ya da arazi satın alıyorsanız üzerindeki yapının imar durumuna uygun olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. O yapıyı siz inşa etmemiş dahi olsanız, kaçak yapının inşa edildiği arsanın yeni sahibi siz olduğunuz için cezai işlem size uygulanacaktır. Gayrimenkul ile ilgili her adımınızda bir uzmanla çalışmak küçük ayrıntıları kaçırmanızı engelleyecek ve gerekli kanun ve mevzuatlara hakim olarak sizi zararlardan koruyacaktır.

Kaynak: Arsahane
https://www.arsahane.com/arsa-uzerine-ev-insa-etmek-isteyenlerin-bilmesi-gerekenler/

Benzer Yazılar

Kütük Ev Villa Sistemi ile Villa Projeleri

Kütük Ev Villa Sistemi ile Villa Projeleri

KÜTÜK EV SİSTEMİ; – Yüksek teknoloji kullanılarak üretilen kütük ev profilleri beton subasman veya ahşap konstrüksiyon üzerine üst üstte konularak ve özel köşe bağlantı sistemleri ile birbirleri ile bağlanarak duvar oluşturma tekniğine dayanır. – Yatay konulan yuvarlak yada dikdörtgen kesitli ahşap kütüklerle yapılan bu tür yapılar yatay etki görünümündedirler. Gerek yüzey kesitlerde gerekse köşe, kapı […]

Depreme Karşı “Çelik Konstrüksiyon Ev Villa” Önerisi

Depreme Karşı “Çelik Konstrüksiyon Ev V...

SerVilla Genel Müdürü Mimar İdris YAĞMAHAN, “Klasik bina yöntemlerini terk ederek yüksek güvenlikteki yapılara yönelmeliyiz. Çelik ev bunun için çok önemli bir alternatif” ifadelerin kullandı SerVilla Genel Müdürü Mimar İdris YAĞMAHAN, Elazığ depreminden çıkartması gereken önemli dersler bulunduğunu belirterek, depreme dayanıklı konutlar için çelik konstrüksiyon ev modelinin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Mimar İdris YAĞMAHAN yaptığı […]

Villa Ev Arsa Arazi Alırkan Bunları Bilmeden Sakın Almayın!

Villa Ev Arsa Arazi Alırkan Bunları Bilmeden ...

Yatırım ya da yerleşim amaçlı arazi alma planı içinde olan vatandaşlarımız, işin detaylarını bilmeden çoğu kez yanlış seçimler yapabiliyor. Evdeki hesabınızı çarşıya da uydurmak için konunun uzmanlarıyla yapmış olduğumuz röportaj, doğru seçimler yapmanız için rehber niteliğinde… Coldwell Banker / Kuşadası’dan konusunda uzman Murat ÖNCÜ sorumuza; “Arazi satın alacaksanız öncelikle arsanın imar durumuna dikkat etmeniz gerekiyor. […]